Opbrengst zonnepanelen

Wanneer je besluit een aantal zonnepanelen te kopen om deze op het dak van je huis te laten plaatsen, dan heb je hoe dan ook te maken met een flinke investering. Men zegt dat je deze investering in pakweg vijf tot tien jaar terugverdient, maar het liefst wil je natuurlijk wat preciezer weten...

Wanneer je besluit een aantal zonnepanelen te kopen om deze op het dak van je huis te laten plaatsen, dan heb je hoe dan ook te maken met een flinke investering. Men zegt dat je deze investering in pakweg vijf tot tien jaar terugverdient, maar het liefst wil je natuurlijk wat preciezer weten hoe lang deze terugverdientijd bedraagt. Welnu, deze periode hangt grofweg van twee aspecten: de aanschafkosten en de opbrengst van de zonnepanelen. In dit artikel gaan we op die laatste aspect veel dieper in, en wel door aan te geven van welke facetten de opbrengst vooral afhangt.

Type zonnepaneel

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat er verschillende soorten zonnepanelen zijn. Deze panelen hebben elk hun eigen kenmerken en voor- en nadelen. Zo heeft het ene paneel een hogere opbrengst dan het andere, maar daar staat waarschijnlijk tegenover dat daar ook een hogere aanschafprijs tegenover staat.

Ligging

Met ligging bedoelen we de richting van het dak waarop de zonnepanelen zullen worden aangebracht. Hierbij is het ideaal als dit dak op het zuiden is gericht. Daar vang je immers het meeste zonlicht. Hoe meer een dak naar het westen, oosten of zelfs het noorden is gericht, hoe lager de opbrengst zal zijn.

Hellingshoek

De hellingshoek van je dak is eveneens van groot belang. Over het algemeen schat men in dat zonnepanelen die in een hoek van 35 graden zijn gelegd optimaal presteren. Hoe meer je schuine dak daarvan afwijkt, des te lager wordt de opbrengst. Experts zeggen er trouwens wel bij dat hoe verder de panelen van het zuiden af liggen, hoe kleiner de hellingshoek mag zijn, en dus des te platter de zonnepanelen mogen liggen.

Mensen die een huis met een plat dak hebben, hebben in principe geluk: met behulp van standaards kunnen zij hun panelen precies in de optimale hellingshoek opstellen. Wel moet een dak dan uiteraard genoeg ruimte bieden voor het gewenste aantal panelen. Deze panelen moeten op een plak dak een stukje uit elkaar worden geplaatst, om te voorkomen dat ze in elkaars schaduw komen te staan.

Overige situationele omstandigheden

Over schaduw gesproken, die kan vanzelfsprekend ook veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een schoorsteen, of bomen en gebouwen die in de buurt staan. Als er schaduw over (een deel van) de zonnepanelen heen valt, dan is dat ongunstig voor de opbrengst.

Weer en klimaat

Aanbieders van zonnepanelen leveren doorgaans door heel Nederland. Echter zijn de gemiddelde hoeveelheden jaarlijkse zonuren niet overal in ons land gelijk. De praktijk wijst namelijk uit dat je in het westen en noordwesten van Nederland meer zon hebt dan in het (zuid)oosten. 
In principe geldt dat zonnig weer leidt tot een hogere opbrengst van je zonnepanelen, al dient het idealiter ook weer niet te heet te zijn. Een beetje bewolking is verder trouwens meestal geen probleem. Dagen waarop de zon zich door zware bewolking helemaal niet laat zien, leveren uiteraard wel een lagere stroomopbrengst op.

Kwaliteit montagewerk

Tenslotte is het uiteraard van essentieel belang dat je aangeschafte zonnepanelen op de juiste wijze – en bovenal foutloos – worden geïnstalleerd. Fouten in het montagewerk kunnen namelijk de opbrengst omlaag halen en zelfs zorgen voor onveilige situaties.

Recente blog artikelen

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lindeman schuttingen feature image 01

Vernieuw uw schutting: tips

Wanneer de huidige tuinomheining van uw woning niet meer voldoet of als u de tuin van uw nieuwbouwhuis compleet nieuw mag inrichten, dan zijn dat bij uitstek de momenten waarop u zich kunt gaan oriënteren op de aanschaf van een nieuwe schutting.

Lees verder »
Detox sapkuur feature image 01

Wat is een detox sapkuur

De detox sapkuur, misschien heb je er wel eens van gehoord en misschien ook niet. Steeds meer mensen volgen een detox sapkuur. En dat niet zonder reden, want met een sapkuur kun je je lichaam geheel ontgiften. Dagelijks krijgt ons lichaam te maken met allerlei invloeden van buitenaf.

Lees verder »